Zelf kaarten maken

Ben jij een echte creatieveling? Ben je graag met pen, papier, lint, stempels en andersoortige knutselmaterialen in de weer? Dan ben jij wellicht de persoon die zelf zijn kerstkaarten maakt. Dit is niet alleen een leuke tijdsbesteding, het levert je ook nog eens unieke kaarten op die zeker worden gewaardeerd. Je kunt werkelijk alle kanten op bij het maken van kerstkaarten. Het hoeft niet perse moeilijk te zijn, het kan ook ontzettend eenvoudig. Wij zetten drie leuke kerstkaart ideeën en nieuwjaarskaart ideeën op een rijtje, één gemakkelijke, één medium-moeilijk en één iets lastigere.

Gemakkelijk: de washi tape kerstbal

Washi tape is een leuk materiaal dat ontzettend eenvoudig te gebruiken is. Voor dit idee heb je niets anders nodig dan één of twee soorten washi tape met kerstprint, een lege kerstkaart, een kartonnen kaartje en een klein stukje lint. Knip een kerstbal vorm uit het kartonnen kaartje. Beplak deze met stukjes washitape en plak de kerstbal op de lege kerstkaart. Maak een strikje van het lint en plak deze aan de bovenzijde van de kerstbal. Eventueel nog een sticker met 'Prettige Feestdagen' erop en je bent klaar!

Medium: 3D kaart

Het leuke van een 3D kaart is dat je talloze ontwerpen kunt maken en tóch alles in één stijl kunt laten. Wat heb je nodig? Lege kerstkaart, een stukje rond of ovaal papier, drie keer eenzelfde kerstafbeelding, foam tape, lijm, schaar. Print simpelweg drie keer hetzelfde plaatje uit. Knip één keer het gehele plaatje uit, daarna kies je bijvoorbeeld alleen het poppetje en knip je dit uit. Bij de laatste knip je enkele details uit zoals kerstballen of cadeautjes of iets dergelijks. Lijm de afbeelding op het ovalen papier. Neem dan het tweede knipsel en voorzie dit aan de achterzijde van stukjes foam tape. Plak deze dan netjes op de afbeelding. Vervolgens herhaal je deze stap met de laatste knipsels. Plak er eventueel een 'Prettige feestdagen' sticker op en je bent klaar.

Expert: de mixed materials kaart

Door materialen te combineren, creëer je eenvoudig een feestelijk effect. We maken een kerstballen kaart, maar dan met een leuke unieke twist. Je hebt nodig: een lege kerstkaart, een stukje dik wit papier, stukjes kleurrijk touw, drie soorten kerstpapier, wit garen en een naald, effen papiertje en een zilveren pen. Hoe maak je het? Haal drie rondjes uit het witte dikke papier. Plak drie verschillende stukjes kerstpapier achter het witte papier op de uitgesneden rondjes. Borduur een lijn van de kerstbal naar de bovenkant van de kaart, bij alle drie de kerstballen. Knip drie kleine vierkantjes van het effen papier en plak deze aan de bovenzijde van de drie kerstballen. Maak drie strikjes van het touwtje en plak deze boven de vierkantjes boven de kerstballen. Plak een stukje effen papier op de kaart en schrijf hier iets op in de trant van “Prettige feestdagen”. Plak het geheel op de voorzijde van de lege kerstkaart. Klaar.